ATISTELE
SFINȚILOR PĂRINȚI
DIN PAROHIA ODĂI
Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea sfinţilor pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie şi de necaz. Ele nu fac parte din rânduiala celor şapte Laude şi nici din celelalte slujbe ale sărbătorilor de peste an, ci se citesc la orice vreme, în afara ceasurilor de slujbă ale Bisericii, la cererea credincioşilor şi pentru feluritele lor nevoi. Se numesc acatiste, pentru ca în timpul lor nu stăm jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în faţa icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile noastre.
PROHODUL
Vinerea Mare este ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos. În toate bisericile ortodoxe este o zi în care nu se oficiază slujba Liturghiei.
Liturghia ne face părtași jerfei lui Hristos și se
consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi. În schimb, se oficiază Denia Prohodului.
Credincioșii trec pe sub masa plină cu flori, care
simbolizează catafalcul Mântuitorului. Pe aceasta este un epitaf pe care este reprodusă icoana punerii în mormânt a lui Iisus Hristos, Evanghelia și Crucea.
La final, preoții și poporul cântă Prohodul Domnului. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormantarea Domnului.
Care este problema?
Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra noastră și ape intrat-au până la sufletele noastre – dar întru Tine este toată nădejdea noastră. Tu cunoști pricina răului ce ne bântuie. La Tine perii capetelor noastre sunt numărați. La Tine, deci, scăpăm și pe Tine Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierzător de suflet și să ne ajuți a birui toate ispitele ce ne învăluie – că Tu ești întărirea, scăparea și izbăvitorul nostru, Hristoase Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Amin.